fbpx Skip to content

Educație pentru părinți

Cred că există foarte puțini oameni care se pregătesc înainte să devină părinți. Sigur, fac analize și controale medicale, unii cursuri prenatale, amenajează cu mult spor camera copilului, cumpără hăinuțe, caută asiduu un nume potrivit… și cam atât. Restul, cică, vine de la natură. Cu completări de la părinți, vecini sau mătuși. Ceeee… noi cum am crescut? Doar nu erau cursuri de parenting și nu se făcea atâta tam-tam pe vremea mea. E ca și cum dacă ai fost la dentist, poți fi medic stomatolog. Cam așa și cu… dacă eu am crescut, pot și eu să cresc un copil. Pe de-o parte e corect. De crescut, oricine poate crește un copil. Important e cum îl crește și ce fel de om va deveni el. Părerea mea 🙂
Și aici intervine partea mai dificilă. Ce anume face diferența dintre un adult echilibrat și unul plin de frici, temeri? Dintre un adult creativ și plin de inițiativă și unul executant? Dintre unul curios și dornic să se perfecționeze continuu și unul blazat? Dintre unul sociabil și unul retras? Și lista poate continua la nesfârșit.
Ei bine, după aproape 9 ani de lucru cu copii și cu părinți, eu interpretez cu totul altfel expresia „cei 7 ani de-acasă”. Îi consider ca fiind cei mai importanți ani în formarea unui om. Toți, nu doar de la 3 la 7 sau primul sau al șaptelea. Toți. Și nu doar de-acasă, că 24 din 24. Cred că ăștia fac diferența. Restul… mai contribuie și mai modelează pe ici, pe colo. Și atunci, e chiar așa de greu oare ca în acei 7 ani din viața copilului tău să dai tot ce poți? Pentru ca următorii 70 să fie diferiți. De ce să te chinui 30 de ani să îi lași casă și bani când poți să te „chinui” 7 și să fii sigur că iși face el casă și bani? De ce să te chinui 30 de ani să repari o relație cu copilul tău când poți să te „chinui” 7 să o contruiești? De ce să te chinui 11 ore pe zi să îi dai tot ce îi trebuie din punct de vedere material, când poți să te „chinui” 1 oră pe zi să îi dai tot ce îi trebuie din punct de vedere emoțional?
Ți se pare că exagerez? Atunci gândește-te la tot ce nu poți să faci, la tot ce nu poți să fii, la toate fricile tale, la toate lucrurile care nu îți plac la tine și îți vei da seama că le vei găsi o explicație legată de ceva ce ți s-a întâmplat când ai fost mic 😉
Am început să organizez cursuri pentru părinți acum vreo 6-7 ani. Zilnic vedeam și încă văd la grădiniță cum părinții ar putea face lucrurile muuult mai bine. Anul trecut, împreună cu Elena Loghin am început să construiesc partea de cursuri pentru părinți la Academia Heidi. De-atunci, vreo 200 de părinți și viitori părinți au participat la cel puțin un curs de-al nostru. S-au vărsat lacrimi, s-au schimbat mentalități, s-au îmbunătățit vieți. La ce poate ajuta un curs pentru părinți? 1. Iți confirmă ce faci bine cu copilul tău. 2. Îți dai seama că și alți părinți au problemele, fricile, nelămuririle pe care le ai tu. 3. Găsești soluții la ele, alături de oameni care au citit și s-au instruit mult pe tema asta. Cu siguranță mai mult decât majoritatea prietenelor din parc sau a vecinilor care au crescut deja copii.
Deci, în loc să visăm la o lume mai bună pentru copiii noștri, mai bine o creăm de-acum, ajutându-i pe ei să crească nu oricum, ci frumos.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top