M-am trezit după o noapte zbuciumată cu tare multe emoții.…
(Pre)dau mai departe
Am avut „stofă” de profesor de mică :p. Îi aliniam pe cei mici din fața blocului și ne jucam de-a școala. Despre planul meu de achiziție a brățării de aur numită meserie am scris aici.
Ei bine, în călătoria mea inițiatică, am început să strâng patalamale valoroase.
Nu m-am bucurat de diplomele primite după 7 ani de facultăți cum m-am bucurat de cea pe care am primit-o la finalul celor 10 zile de curs de asistent de educatoare Montessori. Am simțit-o net superioară pentru că știam că voi aplica 80% din cele învățate, pentru că mi-a schimbat perspective, pentru că mi-a dat aripi.
Vineri am obținut o altă patalama pentru care sunt extrem de bucuroasă. Pot preda Aware Parenting cu acte în regulă. O să vă mai bat la cap despre cum putem să creștem copii fără recompense și fără pedepse, ci cu multă dragoste, construind relații de zeci de ani, nu doar de 18-22 😉
În plus, în ultimii ani, am învățat imens, cu mult drag și cu mult spor despre copii și despre cum să îi creștem frumos. Și pentru că știu atâtea și pentru că sunt fascinată de ei, m-am decis de ceva vreme să (pre)dau mai departe, adică să fiu trainer, instructor, profesor, dascăl sau cum i-o zice celui care vrea să le zică celorlalți ce știe el.
Am la activ câteva ediții ale cursului Copilul de 1-3 ani: program, rutine, activități, dezvoltare emoțională, un curs care îmi e tare drag – probabil pentru că sunt fascinată de toddleri (așa le zice în engleză copiilor de 1-3 ani) și de cum învață ei despre lumea asta mare. În cele trei, mai nou șase, ore de curs mă transform: am energie maximă (în pauze nu am stare deloc), îmi vine să le zic tot ce știu, îmi vine să îi drăgălesc de dragi ce îmi sunt (da, părinții) și mă bucur alături de ei că învață lucruri noi. Îi vezi cum stau încruntați și cum se miră, exact ca ai lor copii atunci când văd „minunății”.
Aletha Solter, fondatoarea Aware Parenting Institute, cea care mi-a dat patalamaua, zice că a fi părinte nu vine natural. Ceea ce vine natural este să faci ceea ce au făcut părinții tăi, fie că a fost bun sau rău. Sau, aș completa eu, exact opusul. În ambele scenarii, în cele mai multe cazuri, nu există echilibru și nici evoluție. Cred că toți avem nevoie să deschidem sertărașele din creier, să ștergem de praf ce găsim pe-acolo, să procesăm informația și să decidem ce dăm și ce nu copiilor noștri. Ceea ce îmi doresc eu de la cursurile pe care le voi ține este să deschid cât mai multe sertărașe, să pun cât mai mulți părinți pe gânduri și să mă bucur dacă participanții la cursurile mele vor aplica 50% din ceea ce le zic, adică de 10 ori mai mult decât media de informație pe care o reține un cursant (așa zic studiile).
Later edit: Din martie, (pre)dau şi Omuleţ, workshopuri pentru părinți cu minte.
Așa arăt când (pre)dau mai departe 🙂
Photo credits: Clipe de lumină.
This Post Has 0 Comments