După 11 ani, dintre care 2 cu pandemie, se termină…
Ce am învățat la forumul Building Education
Joi, am participat la Building Education, un eveniment dedicat calității spațiului educațional, un forum care a dorit să pună laolaltă arhitecți și oameni implicați în educație.
Din ce mi-am dat seama, în public am fost reprezentanți ai grădinițelor și școlilor private din mai multe orașe din România, reprezentanți ai inspectoratelor școlare, arhitecți. Pe scenă au fost arhitecți implicați în multe proiecte educaționale și directori de școli din mai multe țări.
Nu că ar fi fost cazul, dar mi-am întărit ideea că rolul unui arhitect în crearea unui spațiu educațional este de un tare mare impact dacă vrei calitate în actul educațional. Am simțit-o pe propria piele, dar despre asta voi povesti curând.
Au fost prezentate școli din Finlanda, Rusia, Marea Britanie. Mi-au plăcut tare mult conceptele, modul în care s-au gândit la learning environment, integrarea în zonă și câte și mai câte. Ai zice că suntem cu 100 de ani în urmă. Doar că… au fost prezentate și școli din București și Cluj, private, ce-i drept. Concluzia? Școlile de stat sunt cu 100 de ani în urmă.
Nu vreau acum să mă gândesc la școlile în care nici măcar condițiile de bază și cele de siguranță nu sunt îndeplinite. Mă gândesc la școlile obișnuite, din orașele obișnuite și mă întreb de ce nu sunt implicați arhitecți. Sunt convinsă că un arhitect care a studiat un pic spațiile educaționale și care știe ce este important pentru a crește calitatea actului educațional din punct de vedere al spațiului în care se desfășoară, ar da o foarte mare valoare unei săli de clasă obișnuite. Cum facem asta? Așteptăm să facă statul? Eu aș încerca să îi implic pe arhitecții care au copiii în școli. Un pic voluntariat nu a omorât pe nimeni. Nici un pic de deschidere din partea educatorilor. Sau le putem propune celor de la OAR să facă un training basic cadrelor didactice. #numazic
Mă gândesc și la instituțiile private. Știu școală proaspăt deschisă în care directorul executiv a avut mai multe de zis decât arhitectul în amenajarea spațiului. Și chiar nu cred că este vorba despre bani. Iar o zic din propria experiență – lucrând cu arhitecți la amenajarea noului sediu am avut muuuult mai multe de câștigat decât banii cheltuiți.
Mi-am luat idei de grădi, speranță că se mișcă lucrurile în România, energie de la oamenii faini din jur. Felicitări pentru inițiativă și pentru organizarea desăvârșită!
Sper că va urma…
This Post Has 0 Comments