Alegerea grădiniței sau a creșei potrivite pentru copil este un…
Grădiniță autorizată / acreditată sau centru educațional?
Drumul de la Vreau o grădiniță privată până la Am o grădiniță privată este lung și destul de anevoios. Scriu acest articol pentru cei care vor să deschidă o grădiniță privată, pentru cadrele didactice din învățământul de stat care pun toate grădinițele private în aceeași oală și, poate mai mult, pentru părinții care se întreabă de ce există diferențe de preț între grădinițe, cum să aleagă o grădiniță și, în perioada asta, de ce unele grădinițe private sunt închise și altele nu.
Așadar, vrei să deschizi o grădiniță.
Varianta 1: faci un SRL cu cod CAEN Alte activități educative și deschizi un centru educațional pe care îl numești cum vrei tu: kindergarten, centru educațional sau chiar grădiniță. Pornești activitatea.
Varianta 2: faci o asociație / fundație non-profit care are ca scop deschiderea unei grădinițe. Spațiul trebuie autorizat de DSP, ISU și DSVSA (dacă are și bloc alimentar). Angajezi personal calificat. Depui un dosar la ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), agenție ce aparține de Ministerul Educației, iar dacă îndeplinești toate condițiile, primești o autorizație provizorie de funcționare, adică devii grădiniță autorizată. După un ciclu de funcționare (minim 3 ani), soliciți o vizită externă de la agenția mai sus numită, iar dacă îndeplinești toate condițiile necesare, printr-un ordin de ministru, primești acreditare și devii grădiniță acreditată, inclusă în rețeaua școlară, printr-o hotărâre a consiliului local. De asemenea, se înființează persoana juridică GRĂDINIȚĂ. Nu SRL, nu ONG, ci grădiniță (să vezi distracție pe la notari, ANAF și alte instituții care nu știu de această formă de funcționare). Orice contract, fie el de chirie, cu furnizor, cu angajat sau cu părinte, este făcut de către grădiniță. O dată la 5 ani ARACIP te vizitează pentru a se asigura că îndeplinești în continuare condițiile.
Grădinița Heidi, cea pe care o conduc, este acreditată. Iată, pe scurt, niște norme pe care le respectăm.
Direcția de Sănătate publică
În legislație există norme legate de circuite, suprafețele sălilor de grupă, dimensiunile mobilierului, numărul și dimensiunile obiectelor sanitare din băile pentru copii, cabinetul medical, temperatura din încăperi etc.
Printre altele, iată niște obligații pe care le are o grădiniță:
- Dezinsecție, dezinfecție și deratizare se fac de către o firmă specializată o dată la 3 luni.
- Lenjeriile copiilor trebuie spălate de către o firmă specializată.
- Medicina muncii, în funcție de posturile ocupate, se face o dată la 6 luni / 1 an.
- Curățenia se face într-un anumit fel cu detergenți care trebuie să conțină anumite substanțe.
- Dacă grădinița are bucătărie proprie, distracția este și mai mare. Practic faci alimentație publică, deci respecți normele unui restaurant: filtru pentru personal (vestiar, baie cu duș), cameră de carne, cameră de legume și ouă, circuite diferite (unul pentru aprovizionare, altul pentru scos deșeurile; unul pentru servit masa, altul pentru debarasat și vase murdare). Frigiderele au grafic de temperatură, păstrezi probe alimentare din fiecare fel de mâncare servit timp de 48 de ore, dezinfectezi ouăle. Aprovizionarea se face doar cu autovehicule autorizate, doar de la furnizori autorizați. Personalul din bucătărie face analize medicale o dată la 6 luni, cursuri de igienă o dată la 3 ani. Pentru blocul alimentar ai nevoie de autorizație și de la DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).
Inspectoratul pentru Situații de Urgență
Pentru a obține autorizația de la ISU în spațiul în care funcționăm s-au întâmplat următoarele, dar nu numai:
- am construit o scară exterioară
- am schimbat debitul de apă de la conducta care alimentează grădinița pentru rețeaua de hidranți pe care am făcut-o
- la demisol și la etaj toate ușile sunt antifoc (800 Euro bucata)
- am pus o instalație de ventilare care poate scoate instant fumul din clădire
- sistem de alarmă la incendiu (a pornit de la vinete coapte o dată, de alte câteva ori de la substanțele clorigene cu care se dezinfectează băile)
- generator care pornește automat dacă se ia curentul în cazul unui incendiu pentru ca toate cele de mai sus să funcționeze
- stingătoare
- o firmă autorizată verifică anual cele de mai sus
- centralele termice trebuie să stea într-o încăpere care nu are sală de grupă în vecinătate (nici măcar deasupra)
- personalul este instruit anual de către altă firmă autorizată
Personalul și procesul educativ
Învățământul preșcolar este învățământ obligatoriu – din 2020 doar grupa mare, urmând ca din 2023 să devină obligatorie și grupa mijlocie.
Bineînțeles că există legislație care reglementează tot ce ține de partea educațională. Există un curriculum pentru învățământ preșcolar pe care trebuie să îl respecți pentru a te asigura că orice copil este pregătit atunci când ajunge la școală.
Dacă ai făcut modulul pedagogic de la facultatea de construcții nu înseamnă că ești calificat să predai într-o grădiniță. Personal calificat în grădiniță înseamnă absolvent de liceu pedagogic sau de facultate de pedagogia învățământului preșcolar. Și în învățământul privat trebuie să dai definitivat și examen de titularizare sau poți să îți iei grade didactice.
Deci și cu Inspectoratul Școlar te mai distrezi cu una-alta.
Cine ne controlează?
Putem primi controale de la toate instituțiile de mai sus, plus OPC, Poliția Locală și instituții financiare. În septembrie am avut control tematic anual de la OPC (pot verifica absolut orice din cele de mai sus), Poliția locală pentru normele de distanțare și ISU.
Ai zice că și părinții ne controlează, dar cred că prea puțini părinți știu informațiile de mai sus sau pe cele de mai jos.
Ce se întâmplă cu o pseudo-grădiniță care nu îndeplinește cele de mai sus? Nimic. Nicio autoritate nu o poate închide. Poate fi amendată de DSP dacă nu îndeplinește niște condiții sau poate fi obligată de OPC să își schimbe denumirea din grădiniță în altceva (centru educațional, kindergarten, whatever).
Toate cele de mai sus sunt facts, nu lasă loc de interpretări. Nu vreau să dezbat aici dacă sunt bune sau rele reglementările. Ele sunt și trebuie respectate. De fapt sunt mult mai multe, dar scopul articolului nu este să fac un rezumat de pagini întregi de legislație.
Simt totuși nevoia de a-mi exprima părerea 🙂
Nu am funcționat legal întotdeauna. Când am preluat grădinița nu avea nicio autorizație. Zero. Unele autorizații au fost luate în timp ce funcționam.
După Colectiv am simțit că suntem toți datori să funcționăm legal. Că e responsabilitatea ownerilor de businessuri (că sunt cluburi, că sunt restaurante, că sunt grădinițe) să facă lucrurile legal, indiferent cât de absurde pot fi unele cerințe. Eu am ales să fac asta nu din frică, ci din respect pentru clienți , pentru angajați și, mai ales, pentru mine.
Tot atunci am simțit că am responsabilitatea să aleg să dau banii businessurilor legale. Dau 5 lei în plus pe un fel de mâncare sau pe o băutură pentru că știu că un business legal are cheltuieli mai mari decât unul ilegal.
Dar astea sunt alegerile mele, părerile mele.
Dacă ai nevoie de ajutor pentru a alege o grădiniță pentru copilul tău, găsești AICI un articol scris de mine.
Imagine preluată de AICI.
Multumim! Un articol foarte util! Cand am fost in situatia de a cauta gradinita pentru piciul nostru as fi fost tare fericita sa-l gasesc pentru ca a trebuit sa ma documentez singura despre diferentele de mai sus. Surprinzator foaaaarte putine institutii din cele private sunt intradevar GRADINITE (acreditate).