Acomodarea la creşă / grădiniţă – partea 1: pregătirea
Imediat începe anul şcolar şi odată cu el mai mulţi pui de om îşi părăsesc cuiburile. Sună mai tragic decât este în realitate. Am ajutat la pregătirea multor părinţi pentru începutul de creşă sau de grădiniţă. Da, aţi citit bine, pregătirea părinţilor. Acomodarea copiilor depinde tare mult de adulţii din jurul lor.
Un copil care începe creşa / grădiniţa trebuie să se acomodeze cu un mediu nou, cu rutine noi, cu un grup de copii, cu adulţi noi şi trebuie să facă faţă despărţirii de părinţi. Îi putem ajuta să facă faţă acestor schimbări fără prea mari dificultăţi.
Pregătirea părinţilor
Fă o listă cu motivele pentru care aţi decis să înscrieţi copilul la creşă / grădiniţă! Nu există ”Nu am avut încotro”. A fost o alegere, chiar dacă asta presupune că ai ales să te întorci la serviciu sau că ai ales creşă în loc de bonă. Posibil să te simţi vinovată din cauza asta, dar nu cred că acest lucru îl va ajuta pe omuleţul tău. Gândeşte-te la toate avantajele petrecerii timpului într-un mediu educativ stimulant, într-un grup de copii, cu oameni pregătiţi în domeniu.
Fă o listă cu temerile pe care le ai legate de creşă / grădiniţă. Ştiiiiu, pot fi multe. Le-am tot auzit de la părinţii care au fost la workshopurile mele despre acomodarea la creşă / grădiniţă. Se repetă an de an :p Vezi cât sunt de reale şi/sau cum le poţi gestiona. Te temi de posibile accidente? Asigură-te că personalul grădiniţei a urmat cursuri de prim-ajutor. Te temi de îmbolnăviri? În primul an de colectivitate e normal ca un copil să răcească între 12 şi 14 ori.
Bagă un pic de introspecţie! Cât din povestea asta este despre tine? Te temi că pierzi controlul a ceea ce i se întâmplă copilului tău? Ţi-e groază să te întorci la serviciu? Ai vrea să nu se acomodeze şi astfel să îţi declare ”Maaaaama, tu eşti universul meu!”? Ce tip de ataşament ai? Ce îţi doreşti pentru copilul tău? Scrie-ne în comentarii ce alte întrebări te bântuie zilele acestea! Din experienţa mea, nu există copii care nu se acomodează, ci doar părinţi care nu se acomodează.
Pregătirea copiilor
Sincronizează-i programul de acasă cu cel pe care îl va avea la creşă / grădiniţă. Rutinele sunt foarte importante pentru copii, le oferă un sentiment de siguranţă şi control. Ora de trezire, ora de somn, ora meselor, sunt repere esenţiale pe parcursul zilei. Buna dispoziţie şi cooperarea celui mic sunt într-o maaare măsură dependente de respectarea lor. Află programul pe care cel mic îl va avea la grădi. Exemplu de program:
- Sosirea la grădiniţă începând cu ora 8
- Micul dejun la ora 9
- Prânzul la ora 12
- Somnul de prânz la ora 12.30-13.00
Dacă aceste ore nu coincid cu cele cu care este obişnuit micuţul tău, o variantă este să le modifici treptat. De exemplu, dacă cel mic se trezeşte de obicei la ora 9, iar pentru a veni la grădiniţă va trebui să se trezească la 7, trezeşte-l cu câte 15-30 minute mai devreme până când ajunge să se obişnuiască cu noua oră. Bineînţeles, modifică şi ora la care îl culci, pentru a-i permite să „îşi facă somnul”. Varianta recomandată de Ioana Stănescu, consultant în somnul copiilor, este să schimbi programul brusc. În cazul în care programul de acum diferă foarte tare de cel pe care copilul urmează să îl aibă la grădiniţă, recomand o consultaţie – două cu Ioana.
Povesteşte-i obsesiv despre ce urmează să se întâmple la creşă / grădiniţă! Arată-i poze din locul în care va merge (cel mai probabil vei găsi pe siteul grădiniţei sau pe pagina de facebook). Am avut o fetiţă de 1 an şi 8 luni (acum e în clasa a X-a :)) care zicea ”Papa, nani, patu, mami”. Adică mâncăm de prânz, facem nani, iar la 16:00 vine mami 🙂
Faceţi jocuri de despărţire! Cucu-Bau, De-a v-aţi ascunselea, desfăşurat o bandă de scotch sau un ghem de sfoară, îi arată copilului tău cum e cu despărţirile şi cu revederile. Va înţelege la alt nivel că părinţii ”dispar”, dar se reîntorc.
Faceţi bagajul de creşă / grădiniţă împreună! Cel mai probabil acesta va conţine: rucsăcel, papuci de interior, pijama, haine de schimb în caz de mici accidente, scutece, pălărie şi cremă de soare dacă avem un septembrie călduros, cizme şi pelerină în caz că se iese afară indiferent de vreme, sticlă de apă. Recomand marcarea lucrurilor (inclusiv a papucilor) cu numele sau cu iniţialele copilului. Ai varianta marker sau varianta etichete personalizate. Cumpăraţi împreună ce e de cumpărat, povestind la ce le veţi folosi. Împachetaţi împreună, povestind despre rutinele de la creşă / grădi.
Ajută-l să înţeleagă ”socializarea”! Pentru că trăim în grupuri şi pentru că ne dorim ca nevoile cât mai multor membri din grup să fie îndeplinite, am creat nişte reguli. Aceste reguli pot fi exersate de către copii încă din prea-fragedă pruncie. Iată câteva reguli şi comportamente care îl vor ajuta pe copilul tău în colectivitate:
- Ne aşteptăm rândul.
- Când aud Stop! mă opresc.
- Fac schimb de jucării.
- Reguli de igienă (tras apa, spălat pe mâini, pus ceva la gură când tuşesc/strănut, băut apa din recipientul meu etc)
Ai încredere în copil! Ne naştem cu nevoia de explorare. Atâta timp cât explorarea se întâmplă în siguranţă, copilul va fi dornic să descopere un mediu nou, adulţi noi, interacţiuni cu copiii.
Spor la pregătiri!
Va urma… un articol despre Începutul de creşă / grădiniţă.
Bun aricolul ? ma bucur ca am descoperit acest blog. Astept cu nerabdare articolul despre creşã ?
[…] Despre acomodare înainte de începutul de an am scris un articol AICI. […]