fbpx Skip to content
Cum alegi cresa gradinita

Cum să alegi creşa sau grădiniţa copilului tău

Alegerea grădiniței sau a creșei potrivite pentru copil este un proces care îi preocupă pe mulți părinți. Gândește-te un pic! Copilul tău va merge la grădiniță 5, 8 sau 10 ore / zi, 5 zile pe săptămână timp de 3-4 ani. Adică își va petrece la grădiniță undeva între 4500 și 9000 de ore. Așa că, da! Alegerea grădiniței este una dintre acele decizii care va influența viața copilului tău.

Care sunt criteriile tale în alegerea grădiniței? 

Am arătat sau am povestit despre grădiniţa Heidi cu peste 2000 de familii / părinţi. Le-am ascultat întrebările, fricile, nevoile, poveştile despre copilul propriu, le-am prezentat ce şi cum facem noi. Prezentarea mea s-a schimbat pe parcursul celor 18 ani, aşa cum s-a schimbat şi grădiniţa. Heidi nu a fost niciodată grădiniţa perfectă, și mi-a luat ceva ani să înţeleg că nici nu trebuie să fie. La un moment dat m-am prins că nu doar părinţii aleg grădinița ci şi noi îi alegem pe ei. Am înțeles că ne diferenţiem de alte grădiniţe şi că fiecare vom avea clienţii noştri. Valorile au devenit tot mai clare, iar prezentarea pentru părinții interesați de alegerea unei grădinițe, tot mai mulată pe ele.

Şi părinţii s-au schimbat în cei 18 ani de când fac eu asta. La început, veneau doar pentru că grădiniţa este privată, apoi au început să se intereseze de mâncare. Ulterior, am văzut că e important pentru decizia de alegere a grădiniței și dacă cei mici ies afară. Încet-încet au început să întrebe și de educatoare iar unii au devenit tot mai interesaţi de meniu. Alţii s-au uitat întotdeauna la proximitate sau la cum e amenajat spaţiul grădiniței. În ultimii ani, un criteriu în alegerea grădiniței este și modul în care îi ”creştem” pe copii. Dacă folosim sau nu recompense şi pedepse sau dacă îi ajutăm să își recunoască și gestioneze emoțiile.

Prioritizează, pentru că este foarte probabil să nu găseşti grădiniţa perfectă :)!

Când ceri o recomandare pentru alegerea grădiniței, pune întrebări specifice

S-au zis multe în online despre grădiniţa pe care o conduc. De exemplu, o mamă jura într-un grup din social media că la grădinița Heidi avem televizoare. Singurul televizor care a poposit vreodată la noi a fost unul vechi, demontat, pentru că îi foloseam rama la ”emisiuni TV” cu copiii. Pentru că părerile celor din jur pot fi subiective și uneori, incorecte, vă recomand să vizitați întotdeauna o grădiniţă înainte să vă formați o părere.

Dacă vrei să aduni informații cât mai obiective și care să te ajute în alegerea grădiniței, fii specific/ă. De exemplu, întrebări precum: Ce îţi place la grădiniţa la care merge copilul tău, Cum ţi se pare educatoarea (e bună? la ce?) etc. Fii atent(ă) la informaţiile pe care le primeşti: sunt facts sau interpretări?

De cele mai multe ori am prezentat grădiniţa mamelor, iar în ultimii ani parcă vin mai multe cupluri. Mulţi nu ştiu ce să întrebe, aşa că am o listă cu ponturi pentru alegerea creșei / grădiniţei şi una cu întrebări pe care le poţi pune atunci când faci vizite pentru alegerea grădiniţei /creșei.

Aşadar, la ce să te uiţi când vrei să faci alegerea grădiniței potrivite?

Date generale despre grădiniţă

  • Ar fi bine ca grădiniţa să aibă câţiva ani de experienţă. Am făcut tare multe greşeli chiar şi în primul an după deschiderea celui de-al doilea sediu din Braşov şi al sediului din Cluj. Durează până se rodează o echipă, până se formează rutinele etc.

  • Din 2020 învăţământul preşcolar a devenit învăţământ obligatoriu (deocamdată doar grupa mare). Asta înseamnă că fiecare copil trebuie să urmeze o grădiniţă autorizată / acreditată de MEN. Grădiniţele de stat nu au această problemă, însă multe din cele private nu au această autorizaţie. Așa că ar fi util să iei aspectul ăsta în calcul când pentru alegerea grădiniței. Poţi întreba şi de autorizaţiile de la DSP sau ISU.

Programul grădiniței

  • Programul zilnic şi perioadele de vacanţe se mulează pe programul familiei voastre? E un criteriu important pentru alegerea grădiniței potrivite.

Structura grădiniţei

  • Unii zic că sediile mici sunt mai cosy sau că într-o grădiniţă mică copiii se îmbolnăvesc mai puţin. Într-o grădiniţă mare este mai simplu să ai activităţi extracurriculare mai variate, să păstrezi echipa motivată, să creezi spaţii comune gen bibliotecă, sală de sport, cabinet psihologic. Am avut şi sedii mici (3-4 grupe) şi sediu mare (9 grupe). Toate vin cu plusuri şi minusuri, dar totul depinde tare mult de oameni. Eu nu l-aş considera criteriu de selecţie în procesul de alegerea grădiniței.
  • Mi se pare în schimb important numărul maxim de copii înscrişi la o grupă şi raportul nr adulţi / nr copii.

  • Conform legii, ai nevoie de 8 mc de aer / copil dacă în sala de grupă se şi doarme, 6 mc de aer / copil dacă sala este doar pentru activităţi.

Personalul grădiniței

  • Cred că ownerul/managerul cam alege oamenii după chipul şi asemănarea lui. Ce valori are? Ai vrea să alegi probabil o grădiniță care are valori similare cu ale tale/voastre.

  • O grădiniţă bună ar trebui sa aibă o fluctuaţie a personalului mică, să investească în pregătirea continuă a personalului, iar relaţia dintre angajaţi să fie una bună. Cred că sunt extrem de importante trainingurile pentru angajaţii noi, iar decontarea cheltuielilor cu formarea personalului (de la curs Montessori de peste 10.000 EUR până la cursuri de 2-3 ore de 50-75 lei) fidelizează angajaţii. Există o condiţie impusă educatoarelor, prin lege, privind numărul minim de ore de formare/an. De asemenea, cred în valoarea teambuildingurilor. În cazul în care o educatoare pleacă, cum se face tranziția pentru copii?
  • Nu cred că vârsta educatoarelor contează. Am întâlnit şi educatoare tinere nemotivate şi educatoare trecute de prima tinereţe open minded şi entuziaste. Nu cred că vârsta educatoarelor ar trebui să influențeze prea mult decizia ta de alegerea grădiniței

Valori / Filozofia grădiniţei

  • Poate e mult spus filozofia grădiniţei. Cred totuşi că e important să ştii cum vor fi copiii la absolvirea grădiniţei – e despre performanţe academice, e despre libertate supremă fără limite, lumea e interesată de evoluţia educaţiei? Se potriveşte cu credinţele tale?

Activităţi în grădiniță

  • Curriculumul naţional este bine gândit. Este respectat? Dacă nu, ce alt curriculum este folosit? Ai putea crede că la grădiniţă totul este o joacă. Da, este o joacă, dar e structurată.
  • Cât de des ies copiii afară?

Dezvoltarea socio-emoţională a copiilor în grădiniță

  • Din punctul meu de vedere, o grădiniţa bună îi încurajează pe copii să fie independenţi, responsabili, să îşi respecte colegii şi pe adulţi. Copiii învaţă să îşi recunoască şi să îşi gestioneze emoţiile, să aibă încredere în ei şi să fie disciplinaţi fără să li se diminueze stima de sine.
  • Acomodarea copiilor ar trebui să se facă cu blândețe, adică treptat, cu prezența unui adult apropiat copilului. (Poate te interesează materialul video Acomodarea la creșă / grădiniță – găsești detalii AICI).

Siguranţa şi sănătatea copiilor în grădiniță

  • O grădiniţă bună este curată, igienizată bine şi urmează reguli de siguranţă clare.
  • Recomand triaj medical periodic. Nu este obligatoriu prin lege. Nu consider că e criteriu de selecţie a grădiniţei. În cele mai multe boli perioada de contagiozitate începe înainte de apariţia simptomelor, deci un cadru medical nu poate face prea multe. Nu am prea văzut grădiniţe în afara României care să aibă triaj medical. Administrarea medicamentelor nu ar trebui făcută într-o instituţie de învăţământ.
  • Există autorizaţiile necesare?

Mâncare şi somn în grădiniță/creșă

  • Cel mai bine ar fi ca grădiniţa să servească mâncare pregatită în bucătaria proprie. În felul acesta are control asupra meniului, asupra modului de preparare a hranei, poate găti în funcţie de alergiile sau regimul alimentar al copiilor. Meniul ar trebui să nu conţină prăjeli sau deserturi ambalate, în schimb să se regăsească în el cât mai multe fructe şi legume, să fie variat. Există legi care prevăd condiţiile ce trebuie îndeplinite de meniul pentru preşcolari. Pentru mulți părinți acest criteriu cântărește foarte mult în alegerea grădiniței.
  • Zona de somn ar trebui să fie liniştită. Nu văd un plus în a avea dormitoare separate de sala de grupă. În mod normal, înainte de somn, sala se aeriseşte. Pentru copiii care nu dorm, am văzut atât grădiniţe care au grupă separată pentru cei care nu dorm, cât şi grădiniţe în care copiii care nu dorm rămân în aceeaşi sală cu cei care dorm făcând activităţi liniştite (citit, de exemplu). Nu știi de la început care va fi ritmul de somn al copilului tău peste 1 an – doi, dar probabil nu ai vrea să fie obligat să stea în pat cu ochii închiși sau în tavan, pentru că nu există altă variantă în grădiniță. Întreabă despre ce variante există înainte de alegerea grădiniței.

Comunicarea cu părinţii

  • Cred ca un parteneriat grădiniţă – familie este extrem de important în dezvoltarea copilului. Află cât de transparentă este grădiniţa (nu mă refer la suprafaţa vitrată :p)!
  • Aşteptările tale sunt realiste? Nu uita că grădiniţa este un serviciu pentru copii, nu pentru părinţii acestora 😉

Costurile grădiniței/creșei

  • E important să ştii ce nu este inclus în taxa de şcolarizare.
  • Unii părinţi sunt surprinşi că plătesc taxa de şcolarizare indiferent de prezenţa copilului. Grădiniţele plătesc chiria, utilităţile, salariile, contabilitatea ş.a.m.d. indiferent de numărul de copii prezenţi. Cred că o grădiniţă cu viziune pe termen lung, cu un management financiar corect, nu face reduceri de taxe doar de dragul de a-şi menţine clienţii fericiţi, nu are taxe mai mari pentru cei care frecventează grădiniţa doar pentru a acorda discounturi celor care nu o fac.

Înscrierea la creşă / grădiniţă

  • Datorită / din cauza recomandărilor, unele creşe/grădiniţe au liste de aşteptare sau liste cu preînscrieri. Ajută să te interesezi din timp (uneori chiar şi cu un an înainte). Din nou recomand să întrebi direct în loc să crezi în posibile zvonuri.

Copilului tău i-ar plăcea aici?

  • Am întâlnit familii care făceau turul de grădiniţe împreună cu copilul, încercând să îl lase pe el să aleagă. S-ar putea să aleagă o grădiniţă doar pentru că a văzut a anumită maşinuţă de gunoi într-o grupă sau să refuze o alta pentru că nu a fost lăsat să facă ceva înainte de vizită. Eu nu cred că ar trebui implicat copilul în acest proces decizional.

Chestionar pentru alegerea grădiniței

După ce primești chestionarul pe email, îți recomand să îl tipărești și să îl iei cu tine când faci vizite la grădinițe sau creșe. Îți va fi mai simplu să nu uiți să clarifici ceva ce e important pentru voi.

     

    Mențiuni:

    1. Dacă alegi o grădiniţă de stat, s-ar putea ca unele întrebări să nu aibă răspuns, în timp ce unele nu au sens (grădiniţele de stat sunt considerate acreditate, fac triaj medical etc). Recomand să iei legătura cu educatoarele de la grupă. Cunoaşte-le, discută cu ele!
    2. Poţi folosi chestionarul pentru alegerea grădiniței şi în alegerea creşei.

    Spor la căutări!

    P.S.: Dacă ai idei de întrebări, o perspectivă diferită sau o sugestie despre procesul de alegerea grădiniței, te rog scrie-mi. Îți mulţumesc.

    După ce ai ales creșa / grădinița, începe distracția cu Acomodarea copilului la creșă / grădiniță. Vezi mai multe detalii despre materialul video Acomodarea la creșă / grădiniță AICI.

    This Post Has 0 Comments

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Back To Top