fbpx skip to Main Content

Ce să-i faci?

Mi-a povestit un prieten mai demult cum a fost întâmpinat la o înmormântare la țară. Gazda, respectiv rudele celui decedat stăteau în ușa casei, așteptând omagiile celorlalți cu întrebarea nu-tocmai-întrebare Ce să-i faci? Fără excepție, primeau același răspuns la întrebare: N-ai ce-i face. Și-uite-așa, de câteva zeci de ori: – Ce să-i faci? – N-ai ce-i face.

Mi se pare că la țară, oamenii reacționează la orice cu ai sau n-ai ce-i face. Iar la categoria N-ai ce-i face intră atât de puține fapte. Asta e o super-lecție pe care am primit-o de când m-am mutat printre ei.

Într-o duminică dimineața, pe la 8:30, dau să plec spre oraș. Ditamai zăpada. Mă gândesc cu groază la scosul mașinii de prin nămeți și la drumul spre oraș. Ies în fața porții și… surpriză: tot satul era afară, dând la lopată. Nu l-am văzut atât de viu niciodată. Oamenii ăia vii, făcând loc mașinilor și oamenilor prin zăpadă, mormanele de zăpadă crescând, mi-au dat o energie de numa’. Am dat cu drag și spor zăpada mea la o parte și am plecat spre oraș.
În oraș, nu doar că nu era nimeni în stradă la lopată, dar pe feisbucul meu toată lumea se plângea că autoritățile nu vin să le dea zăpada la o parte. Ei nu aveau ce face? A, ba da… se plângeau pe feisbuc. Bun, să ne dea ei zăpada de pe străzi, dar parcările și trotuarele sunt ale noastre. Și avem ce le face. Așa cum avem multe altele.

Liviu, vecinul meu, un personaj ca nimeni altul, ne ajută la treburile gospodărești. Cred că la el văd cel mai bine împărțeala faptelor în cele cărora ai ce le face și cele cărora nu. Nu amână nimic. Zice că dacă nu ai timp, îți faci. Nu ne lasă niciodată să nu facem ceva ce putem face. La el nu există chestiuni simple și chestiuni complicate, ci doar chestiuni care țin sau nu de tine. Cu siguranță nu a învățat treburile ăstea în școală și nici la cursuri de management sau leadership. Pentru că nu-i știu pe ceilalți vulcăneni, presupun că majoritatea sunt la fel.

Lecția mea: înainte să-mi pun în funcțiune gândirea divergentă, înainte să scot la iveală abilitățile de soluționare a problemelor, mă gandesc Am ce-i face.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top