fbpx Skip to content

Sunt om rău?

Credeam despre mine că sunt un om bun, până deunăzi când m-a pus cineva pe gânduri zicându-mi că nu sunt, ba dimpotrivă că aș fi puțin rea.

M-am pus pe analizat în funcție de niște criterii pe care le folosește lumea când împarte oamenii în buni și răi.

Îmi plac animalele, mai precis, îmi place, chiar extrem de tare, să le văd. Ies la poartă să mă uit la vaci, mă bucur tare când văd pe drum vulpi, iepuri sau șoricei. Mergeam la grădini zoologice cu drag, fără să mă gândesc „Ah, bietele!” După ce am fost în junglă, chiar dacă nu am văzut decât maimuțe, păsări, fluturi și licurici, în prima grădină zoologică mi s-a făcut milă de ele. Am făcut să îmi treacă zicându-mi că aia este singura realitate pe care o cunosc, că și noi, oamenii, trăim tot într-un fel de grădini zoologice, că așa cum unii oameni sunt bucuroși să aibă o casă, oricât de mică, și mese la ore fixe, așa poate și animalele alea sunt bucuroase. Deci da, am creat o realitate a mea în care ele sunt bine. Nu îmi place să pun mâna pe câini sau pe pisici, nu înțeleg fenomenul „Creștem un animal în apartament/într-o cușcă și credem că l-am salvat”, nu țin neapărat să salvez animale. Pe de altă parte, de când stăm la casă, am avut în permanență minim 2 câini în curte. Nu pentru că ni i-am dorit, ci pentru că intră pe sub poartă. De unii m-am atașat, alții îmi sunt indiferenți.

Nu le mai dau bani cerșetorilor după ce am văzut un afiș „Dându-le bani îi ții pe stradă”. Chiar cred asta, așa că prefer să le zic copiilor să meargă la școală și atât. Am ajutat familii sărace cu campanii pe care le-am făcut la grădi. Nu cred că le-am schimbat viața în niciun fel, cred doar că i-am educat pe copiii de la grădi să fie empatici și darnici.

Nu mă uit la cazurile virale de pe feisbuc, cele în care trebuie strânsă o sumă fabuloasă pentru un om. Am pus o mână de ajutor la cazuri caritabile în care se strângeau astfel de sume, dar prefer oricând să donez bani unei secții dintr-un spital sau unui ONG.

Nu sunt tocmai darnică. Bani dau ușor, dar din mâncarea mea sau din lucrurile mele nu îmi vine să dau, decât după ce m-am săturat de ele.

Vreau să schimb lumea și îmi vine să salvez oameni: să îl găsesc pe cel pe care să îl inspir, să îl motivez, să îl ajut să își găsească clienți sau job sau să își bifeze lucruri grele de făcut… oricând. Aștept apoi apreciere, dar nu ea e motivul pentru care aș face ceva de genul.

Sunt răutăcioasă cu câte cineva. La un moment dat credeam că în fiecare femeie zace o scorpie. Acum știu că în orice om zac nevoi neîmplinite. Știu că cei care mă enervează fără un motiv anume au sau fac ceva ce eu nu am sau nu fac. Cu toate astea, scap venin din când în când, doar pentru că pot.

Sunt înțelegătoare. Cred despre mine că sunt empatică din născare și că dacă trebuie să înțeleg un om, o fac cu ușurință. Zic asta uitându-mă la relațiile mele profesionale și la cele cu oameni care mi-au făcut mai mult sau mai puțin rău. Iar dacă au fost dăți când am amenințat că fac și că dreg, de fapt nu am dres nimic pentru că am considerat că nu merită efortul de a face rău. În plus, cred într-o oarecare dreptate divină. Nu mă abțin din frică de Dumnezeu, ci din cauză că am impresia că în viață există echilibru.

Cred că viața poate fi nedreaptă și că ceea ce sunt, am, fac se datorează în cea mai mare parte mie. Deci cred că fiecare își e dator sau e responsabil să fie, să aibă sau să facă ce îi trebuie. Nu sunt de acord să dai pești, dacă nu poți da undițe. Peștii sunt doar pierdere de timp pentru cel care îi primește, timp prețios în care respectivul ar fi putut să își făurească undița.

Mda… tendința ar fi să îmi promit că voi încerca să fiu mai bună, dar nu îmi vine să fac asta. Cred că și bunătatea are în spate nevoi neîmplinite. Așa că ceea îmi vine să fac este să îmi promit că voi fi mai atentă la nevoile ce stau în spatele gesturilor mele de (așa zisă) bunătate sau de (așa zisă) răutate.

Poise

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top